SYROVÉ SALÁTY
NĚKOLIK PŘÍKLADŮ PRO RŮZNÁ ROČNÍ OBDOBÍ
Jaro
- Kedlubny s mrkví nastrouháme nahrubo,
k tomu přidáme nastrouhané jablko,
trochu citrónu a smícháme s zakysanou smetanou.
- Nastrouháme ředkvičku a ochutíme olivovým olejem a citrónovou šťávou.
- Kysané zelí (syrové) upravíme citrónovou šťávou,
olivovým olejem a trochou kmínu.
- Nakrájíme a smícháme mladé listy kopřivy, trochu špenátu a hlávkového salátu.
Pak přidáme jemně nakrájenou cibuli a česnek a zalijeme jogurtem.
- Oloupané kedlubny nastrouháme a upravíme šálkem zakysané smetany,
mořskou solí, koprem, hořčicí a troškou cukru.
- Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubé nudličky,
přidáme drobně nakrájenou cibuli, olej, cukr, citronová šťáva,
mořská sůl a 4 lžíce vody, promícháme a hned podáváme.
- Oškrábanou mrkev a křen nastrouháme na jemné nudličky,
přidáme smetanu, citronovou šťávu, sůl a promícháme,
- Mrkev jemně nastrouháme, drobně nakrájíme pomeranč,
přidáme spařené rozinky, promícháme a ihned podáváme.
- Hlávkový salát rozebereme na listy, opláchneme pod tekoucí vodou, okapeme a nakrájíme na čtverečky.
Banán nakrájíme na kolečka, pomeranč na kousky, jablko na kostičky, ořechová jádra na nudličky a vše promícháme.