Zeleninové šťávy

 

Probereme si, co všechno nám čerstvé šťávy dávají. Mějte na paměti, že ovocné šťávy jsou skvělé pro mozek, nervy a žlázy. Rovněž důkladně pročistí celé tělo. Zeleninové šťávy obnovují strukturu těla, zejména kosti, svaly a pojivové tkáně.

Vaše tělo bude procházet cykly, v nichž budete mít chuť pouze na ovocné šťávy a ovoce. Potom zase přijde čas, kdy budete chtít pouze zeleninové šťávy a zeleninu. Naslouchejte těmto přáním a vycházejte jim vstříc. Tělo dobře ví, co dělá a co potřebuje. Jednou z našich největších chyb je, že nenasloucháme. Nenasloucháme Bohu ani svým tělům. Myslíme si, že nás ovládají myšlenky a emoce. Avšak to jsou pouhé nástroje, které můžeme využít k tvořivému rozvoji našich životů. To, co formuje naše myšlení a emoce, jsou mimo jiné tradice, morálka a vzdělání. Zejména dnes, kdy velké společnosti a organizace usilují o zisk a nadvládu, jsme lákáni na toxický způsob života. Osvoboďme se a vraťme se na boží cestu vitality a energie.

Příprava šťáv je trochu umění, trochu věda. Čtěte, učte se, ale užívejte zdravý selský rozum. Radujte se z toho, jak vám tyto šťávy obnovují a očišťují tělo. Brzy poznáte, že bez nich nemůžete být. Pořiďte si kvalitní šnekový odšťavňovač, který se dá snadno čistit, a začněte odšťavovat.

 

Šťávový receptář
Hroznová a jablečná šťáva jsou dvě nejlepší jednodruhové šťávy. Dodají vám vápník, vyčistí játra i ledviny a posílí nervy a endokrinní systém.

 

HROZNOVÁ ŠŤÁVA
Vymačkejte rovněž semena a stopky. Účinek: Potlačuje tumory, stimuluje lymfu, odstraňuje volné radikály a toxiny včetně těžkých kovů a minerálů. Posiluje kardiovaskulární systém.

 

JABLEČNÁ ŠŤÁVA
Účinek: Tato šťáva bohatá na enzymy podporuje trávení, dodává aminokyseliny, odstraňuje volné radikály a posiluje tělo.

 

KOMBINACE ZELENINOVÝCH ŠŤÁV
Následující kombinace zeleninových šťáv posilují játra, ledviny a nadledviny. Obsahují značné množství elektrolytů včetně vápníku, hořčíku, draslíku a sodíku. Tyto nápoje jsou bohaté na chlorofyl („rostlinná" či „zelená krev"), jenž čistí krev a lymfatický systém. Chlorofyl je jedním z nejlepších přírodních odstraňovačů těžkých kovů a chemikálií.

  • mrkev + řepa + petržel
  • mrkev + řepa + špenát
  • mrkev + vojtěškové výhonky + petržel
  • mrkev + špenát + celer + petržel
  • pšeničné + vojtěškové výhonky
  • šťáva ze zelí a křížaté zeleniny je velice účinná při léčbě rakoviny

 

TABULKA ZELENINOVÝCH ŠŤÁV

Zelenina Prospěšné vlastnosti Poznámky
Červená řepa Jedna z nejlepších šťáv přispívající k tvorbě červených krvinek při anémii a k celkovému zlepšení stavu krve, Je zvlášť prospěšná pro ženy trpící menstruačními poruchami. Šťáva z listů řepy má estrogenní neboli hormonální vlastnosti a používá se ke zvýšení plodnosti a na pomoc ženám při menopauze. Minerály ve šťávě z červené řepy skvěle čistí játra, ledviny a žlučník. Šťáva je velmi silná, samotnou ji lze pít jen v malých dávkách. Je však velmi chutná ve směsi s jinými šťávami, například mrkvovou. Nezapomeňte použít do šťávy i zelené listy!
Zelí Je to skvělý prostředek k čištění sliznic trávicího traktu. Šťáva ze zelí je zvlášť dobrá na léčení žaludečních vředů a zácpy. Dobře také odstraňuje infekce dásní. Může však způsobovat plynatost, protože rozkládá hnijící materiál ve střevech (což je velmi užitečné). Šťáva silné chuti, kterou lze pít samotnou, ale chutnější je ve směsi s jinými šťávami.
Mrkev Síře a míra prospěšnosti mrkvové šťávy jsou neuvěřitelné - od napomáhání trávení, působení jako endokrinního tonika, čištění kůže a zlepšování zraku po potlačování vředů a dokonce i rakovinných nádorů. Pomáhá v boji proti infekci a uklidňuje nervový systém. Současně podporuje vitalitu a pocit pohody. Doporučujeme mrkev jako vstupní bránu do zeleninových šťáv. Mrkvovou šťávu lze užívat ve velkém množství. Obsahuje mnoho vitaminů včetně značného množství vitaminu A. Je ideálním prostředkem k seznámení s ostatními zeleninovými šťávami.
Celer Tato šťáva je důležitá pro odstraňování mrtvých zbytků, které se hromadí v tělesných tkáních, ucpávají je a způsobují nemoci jako artritidu, cukrovku, koronární chorobu, křečové žíly, ledvinové kameny a podobně. Celer má zvlášť vysoký obsah organického sodíku, průvodce organického draslíku, a je důležitý pro udržení správné hustoty tělesných tekutin. Obsahuje také další minerály, které pomáhají obnovit vyrovnaný stav nervového systému. Dobrý v kombinaci s mrkvovou šťávou. Směs těchto dvou šťáv je po minerální stránce velmi vyrovnaný nápoj. 1 do této šťávy dejte zelené listy celeru.
Okurka Skvělé přírodní diuretikum. Podporuje také růst vlasů, protože je bohatá na křemík a síru. Pro svůj vysoký obsah draslíku je cenným regulátorem krevního tlaku. Zmírňuje rovněž revmatické potíže, protože vyplavuje z těla kyselinu močovou. Šťáva působí rychle a je ideální pro vyčištění organizmu, zejména několik hodin po snědení příliš slaného jídla. Dobrá je ve směsi s červenou řepou a mrkví.
Hlávkový salát K přípravě šťávy lze použít všechny druhy hlávkového salátu a koneckonců všechny druhy listové zeleniny. Většina má vysoký obsah železa prospěšného pro krvetvorbu. Listová zelenina je také bohatá na zdraví velmi prospěšný chlorofyl. Salát sám je přírodním uklidňujícím prostředkem a působí v tomto směru zvlášť na žaludek. Je to mírné diuretikum. Nejlépe se k přípravě šťávy hodí vnější salátové listy, protože právě ty jsou nejbohatší na chlorofyl. Často jsou méně jemné, a proto ne tak vhodné na saláty. Hlávkový salát lze pro přípravu šťávy zkombinovat s jinými druhy zeleniny.
Petržel Přestože je petržel bylina, šťáva z ní užívaná v malých množstvích (1 nebo 2 lžíce) s jinými zeleninovými šťávami lidskému organizmu velmi prospívá. Příznivě působí na nadledviny a na štítnou zlém, na uchování zdraví močopohlavního systému, pomáhá odstraňovat ledvinové problémy a přispívá k léčení poruch zraku. Je velmi silná a měla by se užívat v malých dávkách. Nejlepší kombinace je s mrkví nebo s mrkví a celerem.
Špenát Šťáva ze špenátu má pravděpodobně nejpozitivnější vliv na trávicí systém ze všech zeleninových šťáv. Nejenže čistí organizmus a odstraňuje zácpu, pomáhá také léčit sliznici celého trávicího traktu, zvlášť tlustého a tenkého střeva. Na organizmus působí především jeho šťavelová kyselina. Na rozdíl od anorganické šťavelové kyseliny obsažené ve vařeném špenátu, která tvoří škodlivé krystaly, organická šťavelová kyselina stimuluje peristaltiku (vlnovité pohyby svalů ve střevech). Špenátová šťáva tak urychluje trávení, zkracuje čas přeměny potravy na živiny a odpad, a tím i dobu, po kterou zůstává odpad ve střevech. Špenátová šťáva je sama o sobě dost silná, a proto je lepší ji kombinovat s jinými šťávami z listové zeleniny. Šťavelovou kyselinu obsahují i další druhy listové zeleniny: řepná nať, kapusta kadeřavá, nať vodnice, širokolistý francouzský šťovík
Řeřicha potoční Šťáva z řeřichy potoční je velmi bohatá na síru. Velmi dobře pročišťuje střeva a v kombinaci s jinými šťávami přispívá k léčení chudokrevnosti, hemoroidů a emfyzémy. Měla by být vždy kombinována s jinými zeleninami. Jako šťáva by se měla používat jen v malém množství, protože je extrémně hořká. Nejvhodnější je přidávat ji trochu do mrkvové a špenátové šťávy.

 

Syrové šťávy zvyšují vitalitu <= | => Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

s2Member®