DROBNÉ RADY
NA ODSTRAŇOVÁNÍ NEDUHŮ KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA
Lesní plody, ovoce a zelenina pomohou i vám.
Astma
Mořská sůl, ředkvička, celer, vinné hrozny, rajská jablíčka, jablkové mošty, květák, třešně.
Prochlazení
Bez černý, heřmánek, šalvěj, šípková marmeláda, černý rybíz, šťáva z červených hroznů, celer, řebříček.
Plicní onemocnění
česnek, okurky, proskurník lékařský, ředkvičky, šťáva z hroznů.
Kašel
Šalvějová šťáva, okurky, cibule, květák.
Vyrážky a kožní problémy
Rebarbora, rajská jablíčka, měsíček zahradní, macerát z kopřiv, jablková šťáva, jahody, řeřišnice potoční, borůvky, česnek, okurky.
Na odřeniny
Heřmánek, řebříček obecný.
Chudokrevnost
Výtažek z pampelišek, červená řepa, rebarbora, cibule, špenát, výtažek z kopřiv, mrkev, zelí.
Kornatění tepen
Mořská sůl, špenát, květák, zelená paprika, česnek.
Srdeční nemoci
Šťáva z vinných hroznů, jablek nebo ředkvičky, meruňky, jahody, šťáva z hlohu, okurky, dýně, brambory, třešně a jedlé kaštany.
Vysoký krevní tlak
Špenát, česnek, květák.
Poruchy krevního oběhu
Řebříčková šťáva, celer, hrušky, šťáva z hlohu, jedlé kaštany.
Čištění krve
Kopřiva, smetánka lékařská, řebříček obecný.
Silná a bolestivá menstruace
Kontryhel obecný.
Bolesti (hlava, břicho)
Meduňka lékařská.
Dna - pakostnice
Dýně, kedlubny, brambory, jablková šťáva, květák, třešně, meruňky, jahody, švestky, kadeřavá kapusta, ředkvička a špenát.
Revma
Švestky, celer, šťáva z jablek, mrkev, ředkvička, jeřabiny, černý rybíz, třešně, maliny, dýně.
Nervová onemocnění
Salátová šťáva, meduňka, celer, šťáva z jablek, rajská jablka, brusinky, cibule.
- Celer, zelená paprika, ořechy, cibule, syrový cukr, ovesné a pšeničné vločky - nahrubo nastrouhané a smíchané - se konzumují jako příloha k výživě, která nesmírně vylepšuje nervovou činnost, podobně jako denně jeden syrový žloutek smíchaný s čajovou lžičkou včelího medu a šťávy z třezalky.
Zánět sedacího nervu (ischias)
Rajská jablka, brambory, cibule, salátová šťáva.
Nespavost
červený rybíz a šťáva z hlohu, meduňka, máta.
Nechutenství
Brusinky, ředkvičky, růžičková kapusta, šťáva z vinných hroznů, červený rybíz, okurky.
Žaludeční potíže
Brambory ve slupce, hrušky, červená řepa, tuřín, květák, dýně, černý kořen, mrkev, maliny, celozrnná výživa, ovoce a zeleninové šťávy, množství syrových strouhaných jablek, rostlinné šťávy, především šťávy z řeřišnice potoční, řebříčku a pelyňku.
Překyselení žaludku
Šťáva ze syrových brambor. 3 týdny každé ráno vypijte na lačný žaludek půl sklenice šťávy vytlačené ze syrových brambor. (Asi 3 oškrábané syrové brambory jemně nastrouháme a vytlačíme.)
Pomáhá také při kataru žaludku, prochlazení, pálení žáhy, nadýmám a zápachu z úst. …
Zažívací potíže
Šťávy z jablek a z petržele, vařené hrušky, cibule.
Nadýmání
Máta, fenykl.
Průjem
Cibule, sušené borůvky, šťáva z hroznového vína, trnky, brusinky, strouhaná jablka, šípky, ostružiny, jeřabiny,
Zácpa:
Rebarbora, švestky, lněné semeno, listové zelí, mrkev, rajská jablíčka, cibule, jahody, okurky, brambory, dýně, maliny, meruňky.
Střevní onemocnění
kysané zelí, červená řepa, špenát, tuřín, červený rybíz, dýně, borůvky, česnek, jablková šťáva, vařené hrušky, květák, jablka, jahody, šípková marmeláda.
Slabá činnost střev
Brambory, dýně, meruňky, švestky, rebarbora, šalvěj, zeměžluč, kysané zelí, sladké zelí, růžičková kapusta, ředkvička, jahody, okurky, mrkev, maliny, zelené saláty, chřest, špenát, cibule a rajčata.
Hlísty
Mrkev, česnek, dýně, cibule, kysané zelí,
Vodnatelnost
česnek, šťáva z fazolek, jahody, chřest, mrkev.
žlučníkové potíže
Cibule, česnek, špenát, jahody, mořská sůl, mrkev, ředkvička, meruňky, červený rybíz, květák.
Onemocnění jater
Špenát, česnek, cibule, meruňky, šťáva z pampelišky, mrkev, květák, křen, ředkvička, švestky.
Játra a žlučník
Šťáva z ředkviček a okurková mouka.
Ředkvičková kůra - 4 týdny jíme 3x denně následující ředkvičkový salát: Dobře omyté ředkvičky postrouháme i se slupkou a promícháme s olivovým olejem a šťávou z jednoho citrónu. Denně nejméně tři ředkvičky.
Ze šťáv se doporučují šťáva z ředkviček se šťávou buď z břízy, z pampelišek nebo z pelyňku.
Dietní strava
Sušené okurkové slupky nastrouháme a jako okurkovou mouku přidáváme jednu kávovou lžičku po čtyři týdny do každého jídla.
Ledvinové potíže
Maliny, třešně, meruňky, česnek, vlašské ořechy, křen, hrušky, jahody, švestky, květák, černý kořen, mrkev, celer, jeřabina, šťáva z hroznového vína, dýně, rajská jablka, okurky.
Močopudné šťávy
Březová šťáva se šťávou z petržele, jalovcová šťáva se šťávou z celeru.
Cukrovka
Šťáva z ředkvičky, chřest, květák, černý kořen, vlašské ořechy, šťáva z fazolek, jahody, okurky, dýně, zelí, čaj z borůvkového listí, třešně.
Kurděje
Šťávy ze šalvěje, hroznů a česneku, kořen pampelišky, brambory, lněné semeno.
Oči, vzhled
Šťáva ze syrové mrkve
Postrouháme syrovou mrkev a vytlačíme šťávu nebo použijeme šnekový odšťavovač. Vypijeme-li denně sklenici šťávy ze syrové mrkve, zlepší se podstatně oči i síla zraku. Pomáhá také ke zdravému a svěžímu vzhledu. Je nejlepším prostředkem proti hlístům u malých dětí, čistí nezdravou pleť, puchýřky, neobyčejně zlepšuje krevní oběh.
Posílení odolnosti
červená řepa
Červenou řepu jemně nastrouháme a vytlačíme šťávu nebo použijeme šnekový odšťavovač. Denně pijeme, působí krvotvorně. Doporučuje se směs šťáv z jalovce, kopřiva červené řepy. Je močopudná, rozpouští a vylučuje jedy a zbavuje tělo nečistot (revmatici).
Osvědčené léčivé byliny proti zubnímu kazu
Lžičník lékařský, komonice lékařská, dubová kůra. Jednu polévkovou lžíci této směsi zalijeme asi 1/4 litrem vařící vody, necháme chvíli vyluhovat a denně pijeme jeden šálek.
Několik rad k ošetřování nohou
Při bolestech nohou se doporučuje chůze v ranní orosené trávě nebo ve studené vodě s následující masáži kartáčem.
Dieta pro posílení svalstva: Pšeničné kličky a olej z nich s vitaminem C.
Které výživné látky pomáhají při nedoslýchavosti
Celer a mrkev nastrouháme a smícháme s pšeničnými klíčky nebo pšeničnými otrubami.
Které výživné látky pomáhají získat pěkně lesklé vlasy
Denně užíváme 2 polévkové lžíce pivního droždí. Červenou řepu nebo karotku nastrouháme a smícháme s pšeničnými klíčky. Přijímáme potravu bohatou na jód: tinkturu z mořské vody, česnek, mořské řasy.
Úbytek na váze - hubnutí
Brambory, šťáva z hroznového vína a salátu.
Otylost
Šťáva z petržele, ředkvičky nebo dýně, květák, chřest, šťáva z jablek, třešně, výtažek z kopřiv, mrkev, okurky, brambory (bez tuků).
Upozornění
Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.