Nemoci – doporučené rady

DROBNÉ RADY

NA ODSTRAŇOVÁNÍ NEDUHŮ KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA

 

Lesní plody, ovoce a zelenina pomohou i vám.

 

 

Astma

Mořská sůl, ředkvička, celer, vinné hrozny, rajská jablíčka, jablkové mošty, květák, třešně.

 

Prochlazení

Bez černý, heřmánek, šalvěj, šípková marmeláda, černý rybíz, šťáva z červených hroznů, celer, řebříček.

 

Plicní onemocnění

česnek, okurky, proskurník lékařský, ředkvičky, šťáva z hroznů.

 

Kašel

Šalvějová šťáva, okurky, cibule, květák.

 

Vyrážky a kožní problémy

Rebarbora, rajská jablíčka, měsíček zahradní, macerát z kopřiv, jablková šťáva, jahody, řeřišnice potoční, borůvky, česnek, okurky.

 

Na odřeniny

Heřmánek, řebříček obecný.

 

Chudokrevnost

Výtažek z pampelišek, červená řepa, rebarbora, cibule, špenát, výtažek z kopřiv, mrkev, zelí.

 

Kornatění tepen

Mořská sůl, špenát, květák, zelená paprika, česnek.

 

Srdeční nemoci

Šťáva z vinných hroznů, jablek nebo ředkvičky, meruňky, jahody, šťáva z hlohu, okurky, dýně, brambory, třešně a jedlé kaštany.

 

Vysoký krevní tlak

Špenát, česnek, květák.

 

Poruchy krevního oběhu

Řebříčková šťáva, celer, hrušky, šťáva z hlohu, jedlé kaštany.

 

Čištění krve

Kopřiva, smetánka lékařská, řebříček obecný.

 

Silná a bolestivá menstruace

Kontryhel obecný.

 

Bolesti (hlava, břicho)

Meduňka lékařská.

 

Dna - pakostnice

Dýně, kedlubny, brambory, jablková šťáva, květák, třešně, meruňky, jahody, švestky, kadeřavá kapusta, ředkvička a špenát.

 

Revma

Švestky, celer, šťáva z jablek, mrkev, ředkvička, jeřabiny, černý rybíz, třešně, maliny, dýně.

 

Nervová onemocnění

Salátová šťáva, meduňka, celer, šťáva z jablek, rajská jablka, brusinky, cibule.

- Celer, zelená paprika, ořechy, cibule, syrový cukr, ovesné a pšeničné vločky - nahrubo nastrouhané a smíchané - se konzumují jako příloha k výživě, která nesmírně vylepšuje nervovou činnost, podobně jako denně jeden syrový žloutek smíchaný s čajovou lžičkou včelího medu a šťávy z třezalky.

 

Zánět sedacího nervu (ischias)

Rajská jablka, brambory, cibule, salátová šťáva.

 

Nespavost

červený rybíz a šťáva z hlohu, meduňka, máta.

 

Nechutenství

Brusinky, ředkvičky, růžičková kapusta, šťáva z vinných hroznů, červený rybíz, okurky.

 

Žaludeční potíže

Brambory ve slupce, hrušky, červená řepa, tuřín, květák, dýně, černý kořen, mrkev, maliny, celozrnná výživa, ovoce a zeleninové šťávy, množství syrových strouhaných jablek, rostlinné šťávy, především šťávy z řeřišnice potoční, řebříčku a pelyňku.

 

Překyselení žaludku

Šťáva ze syrových brambor. 3 týdny každé ráno vypijte na lačný žaludek půl sklenice šťávy vytlačené ze syrových brambor. (Asi 3 oškrábané syrové brambory jemně nastrouháme a vytlačíme.)

Pomáhá také při kataru žaludku, prochlazení, pálení žáhy, nadýmám a zápachu z úst. …

 

Zažívací potíže

Šťávy z jablek a z petržele, vařené hrušky, cibule.

 

Nadýmání

Máta, fenykl.

 

Průjem

Cibule, sušené borůvky, šťáva z hroznového vína, trnky, brusinky, strouhaná jablka, šípky, ostružiny, jeřabiny,

 

Zácpa:

Rebarbora, švestky, lněné semeno, listové zelí, mrkev, rajská jablíčka, cibule, jahody, okurky, brambory, dýně, maliny, meruňky.

 

Střevní onemocnění

kysané zelí, červená řepa, špenát, tuřín, červený rybíz, dýně, borůvky, česnek, jablková šťáva, vařené hrušky, květák, jablka, jahody, šípková marmeláda.

 

Slabá činnost střev

Brambory, dýně, meruňky, švestky, rebarbora, šalvěj, zeměžluč, kysané zelí, sladké zelí, růžičková kapusta, ředkvička, jahody, okurky, mrkev, maliny, zelené saláty, chřest, špenát, cibule a rajčata.

 

Hlísty

Mrkev, česnek, dýně, cibule, kysané zelí,

 

Vodnatelnost

česnek, šťáva z fazolek, jahody, chřest, mrkev.

 

žlučníkové potíže

Cibule, česnek, špenát, jahody, mořská sůl, mrkev, ředkvička, meruňky, červený rybíz, květák.

 

Onemocnění jater

Špenát, česnek, cibule, meruňky, šťáva z pampelišky, mrkev, květák, křen, ředkvička, švestky.

 

Játra a žlučník

Šťáva z ředkviček a okurková mouka.

Ředkvičková kůra - 4 týdny jíme 3x denně následující ředkvičkový salát: Dobře omyté ředkvičky postrouháme i se slupkou a promícháme s olivovým olejem a šťávou z jednoho citrónu. Denně nejméně tři ředkvičky.

Ze šťáv se doporučují šťáva z ředkviček se šťávou buď z břízy, z pampelišek nebo z pelyňku.

 

Dietní strava

Sušené okurkové slupky nastrouháme a jako okurkovou mouku přidáváme jednu kávovou lžičku po čtyři týdny do každého jídla.

 

Ledvinové potíže

Maliny, třešně, meruňky, česnek, vlašské ořechy, křen, hrušky, jahody, švestky, květák, černý kořen, mrkev, celer, jeřabina, šťáva z hroznového vína, dýně, rajská jablka, okurky.

 

Močopudné šťávy

Březová šťáva se šťávou z petržele, jalovcová šťáva se šťávou z celeru.

 

Cukrovka

Šťáva z ředkvičky, chřest, květák, černý kořen, vlašské ořechy, šťáva z fazolek, jahody, okurky, dýně, zelí, čaj z borůvkového listí, třešně.

 

Kurděje

Šťávy ze šalvěje, hroznů a česneku, kořen pampelišky, brambory, lněné semeno.

 

Oči, vzhled

Šťáva ze syrové mrkve

Postrouháme syrovou mrkev a vytlačíme šťávu nebo použijeme šnekový odšťavovač. Vypijeme-li denně sklenici šťávy ze syrové mrkve, zlepší se podstatně oči i síla zraku. Pomáhá také ke zdravému a svěžímu vzhledu. Je nejlepším prostředkem proti hlístům u malých dětí, čistí nezdravou pleť, puchýřky, neobyčejně zlepšuje krevní oběh.

 

Posílení odolnosti

červená řepa

Červenou řepu jemně nastrouháme a vytlačíme šťávu nebo použijeme šnekový odšťavovač. Denně pijeme, působí krvotvorně. Doporučuje se směs šťáv z jalovce, kopřiva červené řepy. Je močopudná, rozpouští a vylučuje jedy a zbavuje tělo nečistot (revmatici).

 

Osvědčené léčivé byliny proti zubnímu kazu

Lžičník lékařský, komonice lékařská, dubová kůra. Jednu polévkovou lžíci této směsi zalijeme asi 1/4 litrem vařící vody, necháme chvíli vyluhovat a denně pijeme jeden šálek.

 

Několik rad k ošetřování nohou

Při bolestech nohou se doporučuje chůze v ranní orosené trávě nebo ve studené vodě s následující masáži kartáčem.

Dieta pro posílení svalstva: Pšeničné kličky a olej z nich s vitaminem C.

 

Které výživné látky pomáhají při nedoslýchavosti

Celer a mrkev nastrouháme a smícháme s pšeničnými klíčky nebo pšeničnými otrubami.

 

Které výživné látky pomáhají získat pěkně lesklé vlasy

Denně užíváme 2 polévkové lžíce pivního droždí. Červenou řepu nebo karotku nastrouháme a smícháme s pšeničnými klíčky. Přijímáme potravu bohatou na jód: tinkturu z mořské vody, česnek, mořské řasy.

 

Úbytek na váze - hubnutí

Brambory, šťáva z hroznového vína a salátu.

 

Otylost

Šťáva z petržele, ředkvičky nebo dýně, květák, chřest, šťáva z jablek, třešně, výtažek z kopřiv, mrkev, okurky, brambory (bez tuků).

 

Upozornění

Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.

s2Member®