VITAMINY
Vitaminy zajišťují důležité chemické pochody v těle a jejich nedostatek se projeví až po určité době jako typická choroba nebo komplikovanější porucha zdravotního stavu. Nejsou živinou a organismu postačuji denně miligramová množství, Jejich obsah se v potravinách a zelenině značně liší. Všeobecně platí, že se skladováním, teplem, slunečním zářením, přímým stykem s kovem, alkáliemi a kyselinami znehodnocují a také rychle oxidují vzdušným kyslíkem.
Vitamin A - vitamin krásy
Vitamin A vzniká z rostlinných karotenů. Jeho nedostatek postihuje především zrak, vede k vysychání sliznic, žaludečním potížím, poruchám růstu a projevuje se záněty a rohovatěním kůže. Vyskytuje se především ve žlutém ovoci a v listnaté zelenině, ale také v mléce, vaječném žloutku, živočišném tuku a v játrech. Ve velkém množství se nachází v mrkvi. Doporučuje se pití zeleninových šťáv, které je tajemstvím svěží a zdravé barvy v obličeji.
Vitaminy komplexu B
Je jich celá řada a všeobecně jsou považovány za výživu nervů. Mezi nejvýznamnější patří:
- B1 (thiamin, aneurin), který ovlivňuje metabolismus, především štěpení tuků a cukrů. Jeho nedostatek způsobuje poruchy nervového systému, trávicího ústrojí a srdečního svalu. Také nezdravá pokožka, vypadáváni vlasů, špatný krevní tlak a podrážděnost bývají důsledkem jeho nedostatku. Zvýšená potřeba tohoto vitaminu je u žen v těhotenství. Nachází se hlavně v neupravovaných obilninách a částečně i v masu.
- B2 (riboflavin, laktoflavin), který rovněž ovlivňuje energetickou přeměnu, ale na jiné úrovni, než B1. Nedostatek se projevuje poškozením sliznic a kůže, někdy i zraku. Vyskytuje se především v mléce, jogurtu, mase, zelenině (chřest, špenát, rajčata, fazolové lusky) a jako produkt kvasných procesů v pivovarských kvasnicích.
- B6 (pyridoxin), který ovlivňuje především přeměnu aminokyselin pro stavbu bílkovin a jeho nedostatek vyvolává kožní záněty, únavu a nervové potíže. Vyskytuje se v kvasnicích, vnitřnostech, celozrnném chlebě, listové zelenině, hruškách apod. Částečně je vytvářen i střevními baktériemi.
Vitamin C
Je zvláště důležitý ve výživě. Napomáhá dosažení mladistvého a svěžího vzhledu, regeneraci sil, posiluje cévní soustavu proti arterioskleróze, obnovuje svalstvo, zabraňuje křehnutí kostí, krvácivosti, vypadáváni zubů, usnadňuje ochranu proti infekci podporováním činnosti bílých krvinek, zvyšuje obranyschopnost proti stresu atd. Vyskytuje se především v syrovém ovoci, kysaném zelí, zelenině a bramborách. Protože si tělo nemůže vytvářet jeho zásobu, musí být ovoce a zelenina dodávány denně.
Vitamin D
Podporuje stavbu a pevnost kostí a zabraňuje vzniku rachitidy, tzv. měknutí kostí, s následným křivením těla. Jeho dostatek je nezbytný především u dětí. Vyskytuje se v hojné míře v rybím tuku a jeho tvorbu podporuje sluneční záření dopadající na pokožku nebo horské slunce.
Vitamin E
Zabraňuje poškozování buněčné membrány zplodinami látkové výměny, svalovým a srdečním onemocněním a některým onemocněním krevního oběhu. Jeho dostatek může zabránit některým případům sterility a opakovaných potratů a oddaluje proces stárnutí. Je obsažen v obilných klíčkách, lněném semenu, bramborách, rajských jablkách, špenátu, hrášku, hlávkovém salátu, mléce, rostlinných olejích atd. Ničí se nejen světlem a kyslíkem, ale také sušením.
Vitamin H
Podporuje energetický metabolismus, jeho nedostatek je kombinován obvykle s nedostatkem dalších vitamínů. Nejdůležitějším zdrojem vitaminu H jsou střevní mikroorganismy. Pří delším používání antibiotik může dojít k jejich vyhubení a následnému nedostatku vitaminu H, který se projevuje kožními záněty, vypadáváním vlasů či svalovou slabostí. V potravinách se vyskytuje ve větší míře v játrech a ledvinách, droždí, banánech, jablkách, luštěninách, špenátu, květáku, rajčatech apod.
Vitamin K
Nedostatek vitaminu K způsobuje zvýšenou krvácivost a špatné vylučování žluči. Vyskytuje se především v zelených listech rostlin a karotce.
Vitamin P
Podobně jako u vitaminu K, jeho nedostatek způsobuje krvácivost. Vyskytuje se především v zelené zelenině, jako je paprika, hlávkový salát či kapusta.