Živé šťávy ze syrového ovoce jsou důležitou součástí protirakovinové stravy. Syrové šťávy mají většinu skvělých účinků celých syrových potravin, přičemž jen minimálně zatěžují trávicí systém. Koncentrované vitaminy, minerály, stopové prvky, enzymy, cukry a proteiny v nich obsažené se absorbují do krevního řečiště téměř v okamžiku, kdy se dostanou do žaludku a tenkého střeva. Americká terapeutka a odbornice na rakovinu dr. Virginia Livingstonová naléhá na své pacienty, aby pili čerstvé syrové šťávy, a doporučuje jim litr mrkvové šťávy denně. Mezi dalšími prospěšnými šťávami uvádí jablečnou, zelnou, okurkovou, špenátovou, rajčatovou a šťávu z červené řepy. K jejich výrobě je samozřejmě potřebné velké množství čerstvého ovoce a zeleniny, které se zpracovávají drcením a odstředováním.
Například Gersonova protirakovinová dieta sestávající denně z deseti čtvrtlitrových sklenic čerstvé mrkvové, jablečné, pomerančové a zeleninové šťávy obnáší za rok 820 kg mrkve, 87 kg paprik, 145 zelných hlávek a až 1300 pomerančů.
Rakovina má na světě v současnosti na svědomí asi pět milionů mrtvých za rok z celkového počtu 60 milionů zemřelých, přičemž většina z nich žila v Evropě a Severní Americe. Jiné metody léčení než pomocí výživy, včetně nejnovějších (léčení teplem, chladem a laserovou terapií), jsou založeny na ničení zhoubných nádorů vnějšími činiteli. Téměř se nezabývají pomocí tělu, aby posílilo své vlastní obranné mechanizmy a zvýšilo svou odolnost a zabránilo tak opakovaným výskytům zhoubných nádorů. Jedním z posledních „zázračných“ léků je interferon, komerčně produkovaná verze látky, kterou si vyrábí tělo samo.
Některé syrové pokrmy jsou zvlášť vhodné pro hubnutí. Jezte naklíčená semena a obiloviny (více o tom v příští kapitole), ideální základ hlavních jídel. Stejně tak působí čerstvé šťávy. Jsou skvělým způsobem rychlého zásobování organizmu minerály. (Redukční diety s vysokým obsahem proteinů pravděpodobně nadělají víc škody na zdraví než jiné druhy, protože vyloučí z těla mnoho vzácných minerálů).
Pro hubnutí se doporučují zvlášť čtyři druhy šťáv:
- mrkvová,
- špenátová,
- z červené řepy
- okurková.
Připravte čerstvou šťávu extrahovanou z mrkve a přidejte ji k menším množstvím ostatních tří druhů. Mrkvová šťáva je nejen lahodná. Je to také nejlepší prostředek k vyloučení toxinů z těla. Nemá konkurenci, pokud jde o schopnost zlepšit svalový tonus a zvýšit vitalitu. Vděčí za to pravděpodobně vysokému obsahu velkého množství důležitých minerálů, vitaminů B, C, D, E, K a. beta-karotenu. Zdá se, že také obnovuje normální vnímavost nadledvin, když jsou postiženy stresem nebo obezitou.
Naše články:
Destilovaná voda <= | => Produkty